Showing posts with label Marketing Quiz. Show all posts
Showing posts with label Marketing Quiz. Show all posts

Marketing Questions - 2

1) Cost that do not vary with production or sales level are called?
  • (1) fixed costs
  • (2) Variable cost
  • (3) Standard costs
  • (4) Independent-costs
  • (5) None of these
Ans: (1)

2) Zero-based budgeting (ZBB) means?
  • (1) A tool of marketing cost
  • (2) a tool for financial analysis
  • (3) each year, budgeting starts from a scratch.
  • (4) a certain percentage of sales
  • (5) both 1 & 2.
Ans: (3)

3) The aim of successful marketing is -
  • (1) to increase the sale
  • (2) to increase the profit
  • (3) to increase the output of sellers
  • (4) All of these
  • (5) None of these
Ans: (4)

4) Primary data is generally collected through?
  • (1) Survey
  • (2) Experiment     
  • (3) Observation
  • (4) Census report
  • (5) None of these
Ans: (1)

5) The course of a product's sale and profit over its life-time is called?
  • (1) The sales chart
  • (2) The dynamic growth curve.
  • (3) The adoption process
  • (4) The product life cycle.
  • (5) All of these
Ans: (4)

6) Assigning specific Jobs and work places to the selected candidates is known as?
  • (1) Placement
  • (2) Recruitment
  • (3) Transfer
  • (4) Promotion
  • (5) All of these
Ans: (1)

7) Which of the following is not a probability sampling?
  • (1) Simple random sampling
  • (2) Stratified sampling
  • (3) Quota sampling
  • (4) Area sampling
  • (5) None of these
Ans: (3)

8) If done through …… …the rural marketing would be more effective.
  • (1) fairs
  • (2) village fairs
  • (3) door to door campaign
  • (4) All of these
  • (5) None of these
Ans: (2)

9) Joining with foreign companies to produce or market product and service is called?
  • (1) Direct exporting
  • (2) Indirect exporting
  • (3) Licensing
  • (4) Joint-Ventur
  • (5) None of these
Ans: (4)

10) The money spent on advertising is considered as–
  • (1) Expense
  • (2) Investment
  • (3) Bad Debts
  • (4) Liability
  • (5) None of these
Ans: (1)

Marketing Questions - 1

1. Economic model of motivation is developed by 
  • (1)Rath 
  • (2)Marshal 
  • (3)Clark 
  • (4)Stanton 
  • (5)Philip Kotler and Armstrong 
Ans: (2)

2. The psycholoanalytic model of motivation is developed by 
  • (1)Fried 
  • (2)Clark 
  • (3)Stanton 
  • (4)Rath 
  • (5)None of these 
Ans: (1)

3. Which of the following is the crux of marketing process? 
  • (1) Marketing planning 
  • (2) Marketing mix 
  • (3) Marketing research 
  • (4) Market expansion 
  • (5) Market scanning 
Ans: (2)

4. Preservation of species is 
  • (1)Buying motive 
  • (2)Product 
  • (3)Design 
  • (4)Cost 
  • (5)A tool of sales management 
Ans: (1)

5. Which of the following is not associated with a role in a buying decision making unit? 
  • (1)supplier
  • (2)Gatekeeper 
  • (3)Decision making 
  • (4)Buyer 
  • (5)None of the above
  Ans: (2)

6. Learning model of motivation is developed by 
  • (1)Clark 
  • (2)Stanton 
  • (3)Hansion 
  • (4)Pavlovian 
  • (5)Peter
Ans: (4)

7. Which is a psychological buying motive?
  • (1)Sleeping 
  • (2)Hungry 
  • (3)Thirst 
  • (4)Rest and Recreation 
  • (5)All of the above 
Ans: (5)

8. Which of the following is buying motives technique? 
  • (1)Projective Technique 
  • (2)Interview Technique 
  • (3)Experience and Knowledge Technique 
  • (4)All of the above 
  • (5)None of the above
Ans: (5)

9. Which is the maturity product of a bank? 
  • (1)Fixed term deposit 
  • (2)senior citizen deposit scheme
  • (3)House loan
  • (4)Car loan 
  • (5)All of the above 
Ans: (5)

10. Which of the following is prestige product of a bank? 
  • (1)International debit and credit card 
  • (2)Credit card 
  • (3)ATM card 
  • (4)All of the above 
  • (5)None of the above
Ans: (4)

11. Who among the following is not a part of the Marketing Mix? 
  • (1) Wholesalers 
  • (2) Retailers 
  • (3) Customers 
  • (4) All of these 
  • (5) None of these 
Ans: (3)

12. Which is the element of psychology of consumer? 
  • (1)Knowledge of the customer 
  • (2)Intention 
  • (3)Attitudes 
  • (4)Motive 
  • (5)All of the above 
Ans: (5)

13. Which of the following comes under the decisions concerning the products? 
  • (1) Product attributes 
  • (2) Branding and packaging 
  • (3) Product mix  
  • (4) All of the above 
  • (5) None of the above
Ans: (4)

14. A product is referred to as 
  • (1) Tangible and intangibly item 
  • (2) Tangible item 
  • (3) Anything 
  • (4) All of the above 
  • (5) None of the above
Ans: (4)

15. A product represents a market’s offering as it is perceived by 
  • (1) Present customers 
  • (2) Potential customers 
  • (3) Company 
  • (4) All of the above 
  • (5) None of the above 
Ans: (2)

Marketing Questions for SBI PO

1. The selling concept applies on:
  • (1) Bank and other Financial Institution
  • (2) Insurance
  • (3) Gas
  • (4) Water Supply
  • (5) All of these
Ans: (4)

2. Which is the part of Selling concept?
  • (1) Profit by sales
  • (2) Production of Present Product
  • (3) Sales/Promotional efforts
  • (4) All of these
  • (5) None of these
Ans: (4)

3. Marketing is – Find the wrong option -
  • (1) an ancient concept
  • (2) a modern concept
  • (3) a continuous affair
  • (4) a team effort
  • (5) None of these
Ans: (1)

4. RSS Stands for-
  • (1) Real Save System
  • (2) Role Saver System
  • (3) Real Simple Syndication
  • (4) Real Saver System
  • (5) None of these
Ans: (3)

5. A campaign is a
  • (1) Specific message being sent to a specific group of recipients
  • (2) System
  • (3) Plan
  • (4) Market
  • (5) None of these
Ans: (1)

6. Which bank is following high Pressure Selling of their product?
  • (1) ICICI Bank
  • (2) State Bank of India and UCO bank
  • (3) Bank of Baroda
  • (4) Bank of India
  • (5) All of these
Ans: (1)

7. Market Research is needed for _________.
  • (1) Deciding the market area
  • (2) Deciding the right-product to be sold.
  • (3) Making proper marketing decisions
  • (4) Deciding right time to sell
  • (5) All of these
Ans: (5)

8. Which concept of marketing is based on customer Welfare and Satisfaction?
  • (1) Social Marketing Concept
  • (2) Production concept
  • (3) Product concept
  • (4) Marketing concept
  • (5) All of these
Ans: (1)

9. Social Marketing Concept involves:
  • (1) Long run welfare of society
  • (2) Long run satisfaction of customer
  • (3) Research and development
  • (4) All of these
  • (5) None of these
Ans: (4)

10. Which is the assumption of Social marketing?
  • (1) Long term profit
  • (2) Long run satisfaction of customer
  • (3) Social Performance
  • (4) Social welfare
  • (5) All of these
Ans: (4)

11. DSA Means -
  • (1) District sales Authority
  • (2) Direct Selling Agent
  • (3) Distributor and Sales agent
  • (4) None of these
  • (5) All of these
Ans: (2)

12. “Conversion” in sales language means -
  • (1) Converting a buyer into a seller
  • (2) Converting a seller into a buyer
  • (3) Converting a prospect into customer
  • (4) All of these
  • (5) None of these
Ans: (3)

13. Bank Marketing is treated as -
  • (1) Transaction marketing
  • (2) Service marketing
  • (3) Indoor marketing
  • (4) all of these
  • (5) None of these
Ans: (2)

14. Leads can be provided by -
  • (1) friends relatives
  • (2) Websites
  • (3) Directories
  • (4) All of these
  • (5) None of these
Ans: (4)

15. Which is not the concept of marketing?
  • (1) Social marketing concept
  • (2) Product disposal planning concept
  • (3) Marketing concept
  • (4) Product concept
  • (5) All of these
Ans: (2)

SBI PO : Marketing Questions

1. Relationship selling means-
  • (1) Preparing a list of relatives
  • (2) Cross selling
  • (3) Selling to relatives
  • (4) Selling to strangers
  • (5) Telemarketing
Ans: (2)

2. ESOP stand for-
  • (1) Efficient Service of Promises
  • (2) Effective System of Projects
  • (3) Employee Stock Option Plan
  • (4) Essential Security of Project
  • (5) Equity Stock Option Plan
Ans: (3)

3. Modern method of marketing include-
  • (1) Publicity on the net
  • (2) Advertisement on the net
  • (3) Soliciting business through e-mails
  • (4) Both 1 and 2
  • (5) All of the above
Ans: (5)

4. ATMs are-
  • (1) Branches of Banks
  • (2) Manned counters of Banks
  • (3) Unmanned cash dispensers
  • (4) All of these
  • (5) None of these
Ans: (3)

5. Marketing means-
  • (1) Selling of Banks
  • (2) Merger of Banks
  • (3) Selling bank's products and services
  • (4) None of these
  • (5) All of these
Ans: (3)

6. Proper pricing is needed for-
  • (1) Extra charges of extra services
  • (2) Levy of VAT
  • (3) Good customer services
  • (4) Putting burden on the customers
  • (5) Depositing money in bank.
Ans: (3)

7. The abbreviation ISP stands for-
  • (1) International Spy Project
  • (2) Indian Social Planning
  • (3) Initial Service Provider
  • (4) Internet Service Provider
  • (5) None of these
Ans: (4)

8. Credit cards are used for-
  • (1) Cash withdrawals
  • (2) Purchase of air tickets
  • (3) Purchase of consumable items from retail outlets
  • (4) all of these
  • (5) None of these
Ans: (4)

9. The balance sheet of an organization gives information regarding-
  • (1) Result of operations for a particular Period
  • (2) The financial position as on a particular date
  • (3) The operating efficiency of a firm.
  • (4) Financial position during a particular period
  • (5) All of the above
Ans: (2)

10. The advantage of telephone interview are-
  • (1) Relatively low cost per interview
  • (2) Good for reaching important people who are inaccessible
  • (3) Securing Co-operation which is not always possible
  • (4) All of these
  • (5) Both 1 & 2
Ans: (5)

11. The best advertisement is-
  • (1) Glow sign boards
  • (2) On internet
  • (3) TV media
  • (4) Print media
  • (5) A satisfied Customer
Ans: (5)

12. Acid Test of a brand is-
  • (1) Brand preference
  • (2) Brand awareness
  • (3) Brand loyalty
  • (4) Brand equity
  • (5) Band acceptability
Ans: (3)

13. In banks loans and advances are considered as-
  • (1) Assets
  • (2) liabilities
  • (3) Resources
  • (4) cause of expenditure
  • (5) None of these
Ans: (1)

14. In the context of globalization, BPO means-
  • (1) British Petroleum Organization
  • (2) British Passport Office
  • (3) Business Process Outsourcing
  • (4) Business Process Orientation
  • (5) All of the above
Ans: (3)

15. Home loans are granted to-
  • (1) Individuals
  • (2) Institutions
  • (3) Builders
  • (4) all of these
  • (5) None of these
Ans: (1)

SBI PO - Marketing Quiz Questions

1. In Market segmentation which among the following is not an economic component- 
  • (1) Age 
  • (2) Gender 
  • (3) Both 1 and 2 
  • (4) Income level 
  • (5) Taxes
Ans: (3)

2. When a firm sells off part of its business to another it is called-
  • (1) Diversification 
  • (2) Divestment 
  • (3) Pruning 
  • (4) Strategy 
  • (5) Joint venture 
Ans: (2)

3. Sales promotion involves, the incorrect option-
  • (1) Building product awareness 
  • (2) Creating interest 
  • (3) Providing Intonation
  • (4) Designing new product 
  • (5) None of these
Ans: (4)

4. In Marketing Mix 4 P’s Imply -
  • (1) Product, Price, Place, Promotion 
  • (2) Product, Price, Policy, Place
  • (3) Place, People, Product, Promotion 
  • (4) All of the above 
  • (5) None of these
Ans: (1)

5. Warehouse Management does not include -
  • (1) Space determination 
  • (2) Stock layout 
  • (3) Stock design 
  • (4) Stock placement 
  • (5) Order picking procedure
Ans: (5)

6. Which among the following is a feature of good forecasting method -
  • (1) Accuracy
  • (2) Simplicity 
  • (3) Economy 
  • (4) Availability 
  • (5) All of these
Ans: (5)

7. A person who ultimately determines any part or whole of the buying decision is called-
  • (1) Decider 
  • (2) Buyer 
  • (3) User
  • (4) Influencer 
  • (5) None of these
Ans: (1)

8. A marketing technique where marketer plays a specific role in a particular segment is called 
  • (1) Mass Marketing 
  • (2) Niche marketing 
  • (3) Strategic Marketing 
  • (4) Communication Marketing 
  • (5) None of these
Ans: (2)

9. Buyer Resistance means -
  • (1) Buyers fighting with the salesman
  • (2) Reluctant salesman 
  • (3) Indifferent Salesman 
  • (4) Hesitant buyers
  • (5) None of these
Ans: (4)

10. Digital Bank can be resorted through -
  • (1) Mobile phones 
  • (2) Internal 
  • (3) Telephones 
  • (4) All of these
  • (5) None of these
Ans: (4)

11. Cross selling is very effective in the sale of one of the following -
  • (1) Debit - Card
  • (2) Credit- Cards 
  • (3) Internal- Banking 
  • (4) Auto Loan 
  • (5) All of these
Ans: (5)

12. Target market for debit card is - 
  • (1) All existing account holder 
  • (2) All sales persons 
  • (3) All NRI’s 
  • (4) All HNI’s 
  • (5) All of these
Ans: (1)

13. SME means -
  • (1) Small and medium enterprises 
  • (2) Small scale marketing entities 
  • (3) Small & medium establishments 
  • (4) None of these 
  • (5) All of these
Ans: (1)

14. "Out-sourcing" means service rendered by -
  • (1) Outside agencies
  • (2) Other departments of the company
  • (3) Employees other than the sales person 
  • (4) Marketing department 
  • (5) None of these
Ans: (1)

15. Which among the following is not an example of convenience goods?
  • (1) Tea 
  • (2) Newspaper 
  • (3) Coffee 
  • (4) Shirts 
  • (5) None of these
Ans: (4)

Marketing Quiz Questions for SBI PO

1. Marketing is – Find the wrong option -
  • (1) an ancient concept
  • (2) a modern concept
  • (3) a continuous affair
  • (4) a team effort
  • (5) None of these
Ans: (1)

2. The last stage in selling process-
  • (1) approach
  • (2) handling objections
  • (3) closing
  • (4) follow up
  • (5) All of these
Ans: (4)

3. The course of a product's sale and profit over its lifetime is called-
  • (1) The sales chart
  • (2) The dynamic growth curve.
  • (3) The adoption process
  • (4) The product life cycle.
  • (5) All of these
Ans: (4)

4. Leads can be provided by -
  • (1) friends relatives
  • (2) Websites
  • (3) Directories
  • (4) All of these
  • (5) None of these
Ans: (4)

5. DSA Means -
  • (1) District sales Authority
  • (2) Direct Selling Agent
  • (3) Distributor and Sales agent
  • (4) None of these
  • (5) All of these
Ans: (2)

6. Regulation that arise to ensure that firm takes responsibility for the social costs of their products or production processes stem from which reason for government legislation of business-
  • (1) To protect companies from each other.
  • (2) To protect companies from unfair business practices.
  • (3) To protect the interests of the society.
  • (4) To businesses from unfair consumer demands.
  • (5) All of these
Ans: (3)

7. “Conversion” in sales language means -
  • (1) Converting a buyer into a seller
  • (2) Converting a seller into a buyer
  • (3) Converting a prospect into customer
  • (4) All of these
  • (5) None of these
Ans: (3)

8. The Major advantage of survey reasearch is its-
  • (1) Simplicity
  • (2) Structure
  • (3) Organization
  • (4) flexibility
  • (5) All of these
Ans: (4)

9. A ___________ is any activity or benefit offered for sale that is essentially intangible and does not result in the ownership of anything.
  • (1) Demand
  • (2) Basic staple
  • (3) Product
  • (4) Service
  • (5) All of these
Ans: (4)

10. ____________ is a person's distinguishing psychological characteristics that-lead to relatively consistent and lasting responses his or her own environment-
  • (1) Psychographics
  • (2) Personality
  • (3) Demographics
  • (4) lifestyle.
  • (5) All of these
Ans: (2)

11. The plan in the business buying behaviour model where interpersonal and individual influence might interact is called the-
  • (1) Environment
  • (2) Response
  • (3) Stimuli
  • (4) Buying center
  • (5) All of these
Ans: (4)

12. Bank Marketing is treated as -
  • (1) Transaction marketing
  • (2) Service marketing
  • (3) Indoor marketing
  • (4) all of these
  • (5) None of these
Ans: (2)

13. All of the following are thought to be sources of new product ideas Except-
  • (1) Internal Sources
  • (2) Customers
  • (3) Competitors
  • (4) Local library
  • (5) All of these
Ans: (3)

14. If Honda uses its company name to cover such different products as its automobiles lawn mowers and motorcycles, it is practicing which of the following-
  • (1) New brand strategy
  • (2) Live extension strategy
  • (3) Multibrand strategy
  • (4) Brand extension strategy
  • (5) All of these
Ans: (4)

15. If a company (considering its options on the product/market expansion grid) chooses to move in to different unrelated fields (from what it has ever done before) with new products as a means to stimulate growth, the company would be following which of the following general strategies.
  • (1) Market-Penetration
  • (2) Market development
  • (3) Product development
  • (4) Diversification
  • (5) All of these
Ans: (4)

Marketing Quiz Questions for SBI PO 2015

1. Planned cost service means-
  • (1) costly products
  • (2) extra profit on the same cost
  • (3) extra work by seller
  • (4) all of these
  • (5) None of these
Ans: (2)

2. In Consumer behavior 'Perception is a process through which-
  • (1) a consumer make ultimate purchasing
  • (2) a consumer is satisfied
  • (3) a consumer's mind receives, organizes and interprets physical time
  • (4) Both 1 and 2
  • (5) All of the above
Ans: (3)

3. 'Casual' research is basically concerned with-
  • (1) Establishing cause and effort relationship
  • (2) Arriving at a forecast or prediction of interest.
  • (3) measuring and estimating the frequencies with which of things occur
  • (4) all of above
  • (5) None of these
Ans: (1)

4. One of the following is a target for the marketing of internet banking-
  • (1) All the customers
  • (2) All the educated customers
  • (3) All the computer educated customers
  • (4) Only creditors
  • (5) None of these
Ans: (3)

5. Market expansion means-
  • (1) Hiring more staff
  • (2) Buying more products
  • (3) firing more staff
  • (4) Buying more companies
  • (5) None of these
Ans: (5)

6. Rural marketing is not required because-
  • (1) Rural people do not understand marketing
  • (2) It is not practical from the cost point of view
  • (3) It is sheer wastage of time
  • (4) All of these
  • (5) None of these
Ans: (5)

7. Effective marketing helps in-
  • (1) Developing new products
  • (2) Creating a competitive environment
  • (3) Building demand for product
  • (4) All of these
  • (5) None of these
Ans: (4)

8. Sale forecast implies- 
  • (1) an estimate of the maximum possible sales opportunities present in a particular market segment.
  • (2) an estimate of sales, in physical units, in a future period
  • (3) Estimating the number of sales person required to sell a product.
  • (4) Both 1 and 2
  • (5) Neither 1 nor 2
Ans: (4)

9. Advertising for............. is not allowed on T.V.
  • (1) Liquor
  • (2) Cigrattes
  • (3) Both 1 and 2 
  • (4) Soaps
  • (5) None of these
Ans: (2)

10. Entrepreneurs find direct marketing attractive because of -
  • (1) Investment is low
  • (2) It doesn't required specialized skills
  • (3) Returns are quick
  • (4) All of above
  • (5) None of these
Ans: (4)

11. A theory states that no matter how efficiently goods/service are produced, if they cannot be delivered to the customer in the quickest possible time it is vain-this theory is called-
  • (1) Quickest the best
  • (2) Instant service
  • (3) Service on time
  • (4) Timely effort
  • (5) Matter theory
Ans: (2)

12. Demonstration is an exercises to-
  • (1) attractively pack and display the goods
  • (2) Prove the characteristic of the product
  • (3) Both 1 and 2
  • (4) Window shop
  • (5) Neither 1 nor 2
Ans: (2)

13. In selling "Consumption" is the ultimate goal of the sales while a marketer-
  • (1) Identifies consumer needs and wants.
  • (2) Develop an appropriate product/service to attain customer satisfaction.
  • (3) Accomplish organizational goals through integrated marketing approach
  • (4) all of the above.
  • (5) None of these
Ans: (4)

14. A good seller should have the following qualities-
  • (1) Developing the work
  • (2) Submissive
  • (3) Sympathy
  • (4) All of these
  • (5) None of these
Ans: (4)

15. A method in which brand equity is measured by comparing difference between the retail price of the brand and the retail price of an unbranded product in same category is called-
  • (1) Brand goodwill method
  • (2) price premium method
  • (3) Production method
  • (4) Both 1 and 2
  • (5) Neither 1 nor 2
Ans: (2)

Marketing Quiz Questions for SBI PO 2015

1. Motivation means _________.
  • (1) Inspiring employees to perform better
  • (2) Better communication skills
  • (3) Sales coaching 
  • (4) Market research 
  • (5) None of these
Ans: (1)

2. In a Marketing process in today's world _______.
  • (1) Only standard products are sold 
  • (2) The seller needs to have product knowledge
  • (3) The seller should ensure customer satisfaction 
  • (4) Only quantum of sales matters.
  • (5) All of these
Ans: (3)

3. Out of the following which is not an objective of pricing?
  • (1) Profit 
  • (2) Stabilizing demand an sales of the product 
  • (3) Improvement in product quality 
  • (4) Expansion of business.
  • (5) All of these
Ans: (4)

4. Marketing plan helps in _____.
  • (1) Better lead generation 
  • (2) Better systems
  • (3) Better results 
  • (4) Better customer service
  • (5) All of the above
Ans: (5)

5. For effective marketing the salesmen should have which of these qualities?
  • (1) Creativity 
  • (2) Team spirit
  • (3) Motivation 
  • (4) Effective communication skill
  • (5) All of these
Ans: (5)

6. Market Research is needed for _________.
  • (1) Deciding the market area 
  • (2) Deciding the right-product to be sold.
  • (3) Making proper marketing decisions 
  • (4) Deciding right time to sell 
  • (5) All of these
Ans: (5)

7. Sale forecasting involves?
  • (1) Sales planning 
  • (2) sales pricing
  • (3) Distribution channel 
  • (4) Consumer Tastes 
  • (5) All of these
Ans: (5)

8. In addition to product , price, promotion, the augmented marketing mix for services include all of the following EXCEPT.
  • (1) People 
  • (2) Packaging
  • (3) Process 
  • (4) Physical evidence
  • (5) Both 1 and 2
Ans: (2)

9. Dumping relates to the sale of __________.
  • (1) Products in foreign markets that cannot be sold in the home market 
  • (2) Products discontinued in the home market sold to a foreign market 
  • (3) Production in foreign markets that cannot pass safety standards in the home market
  • (4) None of these
  • (5) All of these
Ans: (2)

10. The following does not represent a market situation _________.
  • (1) A bank run dispensary located in its, staff quarters. 
  • (2) A fund raising charity show for the members of an NGO
  • (3) A meditation camp of a religious organization concluded for its members. 
  • (4) A stall distributing Kada Prasad in a Gurudwara
  • (5) All of these
Ans: (4)

11. The following offering is not a service _________.
  • (1) Fixed deposit receipt 
  • (2) Postage stamp
  • (3) Insurance policy 
  • (4) Gift coupon of the chain store.
  • (5) All of these 
Ans: (4)

12. The act of obtaining a desired object from some one by offering some in return is called as a ______.
  • (1) Transaction 
  • (2) Exchange
  • (3) Relationship 
  • (4) Value
  • (5) None of these
Ans: (2)

13. _____________ is a group of related products that function in a similar manner, are sold to the same customer groups and marketed through the same type of the outlets. 
  • (1) Group 
  • (2) Product line
  • (3) Category 
  • (4) Market
  • (5) None of tese
Ans: (2)

14. Goods that are typically bought by consumer based on a comparison of suitability, quality price and style are called ____________ goods.
  • (1) Industrial 
  • (2) Speciality 
  • (3) Shopping 
  • (4) Convenience
  • (5) None of these
Ans: (3)

15. Which of the following statement is true?
  • (1) Marketing makes the company to go into loss due to higher expense 
  • (2) Marketing is not required in profitmaking companies
  • (3) Marketing sharpens the mind of the employees 
  • (4) Marketing is wastage of time.
  • (5) All of these
Ans: (3)

Marketing Quiz for SBI PO 2015

1. Reference group influences Vis-a-Vis consumption decision is a function of the-
  • (1) Product Category 
  • (2) Group characteristics
  • (3) Group communication process 
  • (4) All of these
  • (5) None of these
Ans: (4)
2. Which of the following expresses Maslow's Motivation theory best-
  • (1) Importance of Motivation for customer development 
  • (2) Why people are driven by particular need at particular times.
  • (3) Where human needs are arranged in a hierarchy. 
  • (4) All of these
  • (5) None of these
Ans: (4)
3. Short term planning focuses on-
  • (1) Functional plans 
  • (2) Long term objective
  • (3) Specific goal 
  • (4) Both 1 & 3
  • (5) None of these
Ans: (4)
4. The study of human population in terms of size, density, age, gender, race, occupation and other statistics is called 
  • (1) Geothermy 
  • (2) Demography
  • (3) Ethnography 
  • (4) Geography 
  • (5) None of these
Ans: (2)
5. When the market research organization chooses a segment of the population that represents the population as a whole, they have chosen a-
  • (1) Group 
  • (2) Bi-variant-population
  • (3) Sample 
  • (4) Market Target
  • (5) None of these
Ans: (3)
6. If your company were to make a product-such as suit of clothes and sell that product your company will come under which sector ?
  • (1) Retailer 
  • (2) Business
  • (3) Government
  • (4) Service
  • (5) None of these
Ans: (2)
7. Cost that do not vary with production or sales level are called-
  • (1) fixed costs 
  • (2) Variable cost
  • (3) Standard costs 
  • (4) Independent-costs
  • (5) None of these
Ans: (1)
8. Consumer Information source-
  • (1) Personal source and commercial source
  • (2) Public source
  • (3) experiential source 
  • (4) all of the above
  • (5) None of these
Ans: (4)
9. Zero-based budgeting (ZBB) means-
  • (1) A tool of marketing cost 
  • (2) a tool for financial analysis
  • (3) each year, budgeting starts from a scratch.
  • (4) a certain percentage of sales
  • (5) both 1 & 2.
Ans: (3)
10.  Joining with foreign companies to produce or market product and service is called-
  • (1) Direct exporting 
  • (2) Indirect exporting
  • (3) Licensing 
  • (4) Joint-Venturing
  • (5) None of these
Ans: (4)
11. The long term objective of marketing is-
  • (1) Customer satisfaction 
  • (2) Profit maximization 
  • (3) Cost cutting 
  • (4) Profit maximization with customer satisfaction
  • (5) None of these
Ans: (4)
12. Which among the following is statistical indicator for equality in income distribution-
  • (1) Gini Coefficient 
  • (2) Price Indices
  • (3) GNP 
  • (4) GDP 
  • (5) None of these
Ans:  (1)
13. A ___________ is a name, term, sign, symbol or design or a combination of these that identified the market or seller of a product or service-
  • (1) Product feature 
  • (2) Sponsorship
  • (3) Brand 
  • (4) Logo
  • (5) None of these
Ans: (3)
14. In marketing terms Attitude can best be defined as a -
  • (1) Rude behaviour of Salesperson 
  • (2) Rude behaviour of consumer
  • (3) Mental state of consumer 
  • (4) Ego of the marketing executive
  • (5) None of these
Ans: (3)
15. The process that turns marketing strategies and plans in to marketing action in order to accomplish strategic marketing objective is called-
  • (1) Marketing strategy 
  • (2) Marketing Control
  • (3) Marketing analysis 
  • (4) Marketing implementation
  • (5) None of these
Ans: (4)

Marketing Quiz Questions for SBI PO 2015

Q.1. Sales promotion involves, the incorrect option-
  • (1) Building product awareness
  • (2) Creating interest
  • (3) Providing Intonation
  • (4) Designing new product
  • (5) None of these
Ans: (4)
Q.2. Bank Marketing is treated as -
  • (1) Transaction marketing
  • (2) Service marketing
  • (3) Indoor marketing
  • (4) all of these
  • (5) None of these
Ans:  (2)
Q.3. Which of the following factors contributed to the transition from the production period to the sales period?
  • (1) Increased consumer demand
  • (2) More sophisticated production techniques
  • (3) Increase in urbanization
  • (4) The Great Depression
  • (5) None of these
Ans: (2)   
Q.4. “Out-sourcing means service rendered by -
  • (1) Outside agencies
  • (2) Other departments of the company
  • (3) Employees other than the sales person
  • (4) Marketing department
  • (5) None of these
Ans: (1)
Q.5. Cross selling is very effective in the sale of one of the following -
  • (1) Debit - Card
  • (2) Credit- Cards
  • (3) Internal- Banking
  • (4) Auto Loan
  • (5) All of these
Ans: (5)
Q.6. DSA Means -
  • (1) District sales Authority
  • (2) Direct Selling Agent
  • (3) Distributor and Sales agent
  • (4) None of these
  • (5) All of these
Ans: (2)
Q.7. “Conversion” in sales language means -
  • (1) Converting a buyer into a seller
  • (2) Converting a seller into a buyer
  • (3) Converting a prospect into customer
  • (4) All of these
  • (5) None of these
Ans:  (3)
Q.8.  Target market for debit card is -
  • (1) All existing account holder
  • (2) All sales persons
  • (3) All NRI’s
  • (4) All HNI’s
  • (5) All of these
Ans: (1)
Q.9. Leads can be provided by -
  • (1) friends relatives
  • (2) Websites
  • (3) Directories
  • (4) All of these
  • (5) None of these
Ans: (4)
Q.10. Marketing is – Find the wrong option -
  • (1) an ancient concept
  • (2) a modern concept
  • (3) a continuous affair
  • (4) a team effort
  • (5) None of these
Ans: (1)
Q.11. Which of the following statements is correct?
  • (1) Marketing is the term used to refer only to the sales function within a firm.
  • (2) Marketing managers usually don’t get involved in production or distribution decisions.
  • (3) Marketing is an activity that considers only the needs of the organization, not the needs of society as a whole.
  • (4) Marketing is the activity, set of institutions, and processes for creating, communicating, delivering and exchanging offerings that have value for customers, clients, partners, society at large.
  • (5) None of these
Ans: (4) 
Q.12. The term marketing refers to ———-
  • (1) New product concepts and improvements
  • (2) Advertising and promotion activities
  • (3) A philosophy that stresses customer value and satisfaction
  • (4) Planning sales campaigns
  • (5) None of these
Ans: (3)  
Q.13. In the history of marketing, when did the production period end?
  • (1) In the late 1800s
  • (2) In the early 1900s
  • (3) In the 1920s
  • (4) After the end of the Second World War
  • (5) None of these
Ans: (3)
Q.14. A marketing philosophy summarized by the phrase “a good product will sell itself” is characteristic of the ——— period.
  • (1) Production
  • (2) Sales
  • (3) Marketing
  • (4) Relationship
  • (5) None of these
Ans: (1)
Q.15. SME means -
  • (1) Small and medium enterprises
  • (2) Small scale marketing entities
  • (3) Small & medium establishments
  • (4) None of these
Ans: (1)