Showing posts with label Reasoning Quiz. Show all posts
Showing posts with label Reasoning Quiz. Show all posts

Top 11 Reasoning Quiz For Banking RBI, RRB, IBPS Exams

If you are going to appear the upcoming banking exams, like IBPS PO, RBI Assistant, RRB PO/ Clerk then here is a list of most important 11 Reasoning Quiz for banking exams.

Top 11 Reasoning Quiz For Banking Exams 2015


Directions (Q. 1 – 6): Study the following information carefully and answer the question that follows:

Five professionals A, B, C, D and E are practicing their professions in five different cities viz. Bengaluru, Mumbai, Chennai, Hyderabad and Jaipur, but not necessarily in the same order. Each has a different profession viz. Lawyer, Counselor, Doctor, Pharmacist and Engineer but not necessarily in the same order. Each professionals have one week off viz, Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday and Friday but not necessarily in the same order.
A) One who is engineer is practicing in Bengaluru.
B) Three person among them i.e. the one whose week off is Friday and the one who is working in Hyderabad are working in a government firm. But the other two i.e. the one whose week off is Thursday and the one who is counselor are working in a private firm.
C) The one who is counselor not C.
D) D is lawyer and working in a private firm.
E) B is not living in Hyderabad but working in a government firm.
F) The one who has Friday off and the person who is working in Chennai are not friend but both are practicing in a government firm.
G) The one who has Wednesday off is a counselor.
H) A has Monday off.
I) B and pharmacist professional are friend.

1. Who has Thursday off ?
1) C
2) A
3) D
4) E
5) None of these

2. Who among the following is working in Chennai ?
1) A
2) B
3) C
4) D
5) Can't be determined

3. Who has Friday off ?
1) One who is engineer
2) One who is Pharmacist
3) One who is doctor
4) Can't be determined
5) None of these

4. One who is counselor lives in –––
1) Hyderabad
2) Bangalore
3) Chennai
4) Jaipur
5) Can't be determined

5. Which of the following statement is correct ?
1) A has Friday week off
2) Councillor has Tuesday week off
3) D lives in Hyderabad
4) E is pharmacist
5) None of these

6. Which of the following statement is not necessarily correct ?
1) A is a doctor
2) C has Tuesday off
3) D has Thursday week off
4) E lives in Mumbai
5) None of these

Directions (Q. 7 – 11): Study the following information carefully and answer the questions that follows :

P, Q, R, S, T, U, V and W are eight enclosures in the zoo. Eight animals viz. Lion, Panther, Bison, Bear, Deer, Leopard, Tiger and Monkey are housed in each enclosure but not necessarily in the same order. All the enclosures are around a circular chamber but the lock of each enclosure is in the outward direction with respect to the circular chamber.

Enclosures T and V are not in neighbor position. Bear is housed in enclosure V. There are two enclosures between the enclosures in which Panther and Bison are housed. The enclosure in which bison is enclosed placed second to the left of enclosure P. There are two enclosures between V and the enclosure in which monkey is housed. W and S are immediate neighbors of each other. The enclosure in which leopard is housed, is on the immediate right of the enclosure in which tiger is enclosed.

Leopard and deer are not housed in enclosure U. U is not an immediate neighbor of the enclosure in which monkey is enclosed.

The enclosure in which leopard is housed cannot placed with the enclosure in which lion is housed. Enclosure T is second to the left of the enclosure in which panther is housed. Neither monkey nor panther is housed in R. S and Q are not at neighbor position. Q in which bison is not housed placed on the immediate left of enclosure U. There is only one enclosure placed between Q and the enclosure in which monkey is housed and that enclosure can never be P. There is only one enclosure placed between those two enclosures in which tiger and monkey are housed.

7. Which of the following animal is housed in enclosure U ?
1) Bear
2) Lion
3) Bison
4) Leopard
5) Can't be determined

8. Tiger is housed in which of the following enclosures ?
1) T
2) V
3) Q
4) S
5) None of these

9. Which of the following pairs of enclosures and animals is definitely true ?
1) V – Tiger
2) R – Leopard
3) Q – Lion
4) W – Panther
5) None of these

10. How many enclosures are placed between S and W when counted in clockwise direction from W ?
1) Six
2) Three
3) Four
4) Five
5) None

11. Which of the following is the position of enclosure P with respect to the enclosure in which deer is housed ?
1) Third to the right
2) Fourth to the left
3) Third to the left
4) Second to the right
5) None of these

Answers






1. 3
2. 1
3. 1
4. 5
5. 5
6. 4


7. 2
8. 5
9. 4
10. 1
11. 2

Reasoning Questions for RBI Assistant 2015

Reasoning Questions for RBI Assistant 2015

Directions (1-5): Study the following information and answer the given questions. A word and number arrangement machine, when given an input line of words, rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and the steps of rearrangement.

Input:  96 gain 63 forest 38 78 deep house
  • Step I: deep 96 gain 63 forest 38 78 house
  • Step II: deep 38 96 gain 63 forest 78 house
  • Step III: deep 38 forest gain 96 63 78 house
  • Step IV: deep 38 forest 63 gain 96 78 house
  • Step V: deep 38 forest 63 gain 78 96 house
  • Step VI: deep 38 forest 63 gain 78 house 96 and Step VI is the last step of the rearrangement of the above input. As per the rules followed in the above steps, find out each of the following questions the appropriate step for the given input.
1.Input: train 59 47 25 over burden 63 sky.
Which of the following steps will be the last one?
  • (1) VI
  • (2) V
  • (3) IV
  • (4) VII
  • (5) None of these
Ans: (1)

2.Input: service 46 58 96 over there desk 15
Which of the following will be step VI?
  • (1) desk 15 over service 46 58 96 there
  • (2) desk 15 over 46 service there 58 96
  • (3) desk 15 over 46 service there 58 96
  • (4) desk 15 over 46 service 58 96 there
  • (5) There will be no such step
Ans: (5)

3.Step II of an input is:
below 12 93 house floor 69 57 task
Which of the following will definitely be the input?
  • (1) 93 house 69 57 below task floor 12
  • (2) 93 house below 69 57 task floor 12
  • (3) 93 house floor 69 57 task below 12
  • (4) Cannot be determined
  • (5)  None of these
Ans: (4)

4.Step III of an input is : 
art 24 day 83 71 54 star power
Which of the following steps will be the last one?
  • (1) V
  • (2) VIII
  • (3) IX
  • (4) VII
  • (5) None of these
Ans: (4)

5.Step II of an input is :
cold 17 wave 69 never desk 52 43
How many more steps will be required to complete the rearrangement?
  • (1) Six
  • (2) Five
  • (3) Four
  • (4)Three
  • (5)None of these
Ans: (3)

Directions (6-9): Each question consists of three statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. Consider the statements to be true even if they are in variance with the commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follow from the given statements using all the “three” statements together.

6.Statements: 
a. All letters are words.
b. Some words are cubes.
c. Some cubes are cuboids.

Conclusions: 
I. Some cuboids are words.
II. Some cubes are letters.
III All letters are cuboids.
IV. Some letters are not cuboids.
  • (1) All follows.
  • (2) None follows.
  • (3) Only I, II and III follows.
  • (4) Only IV follows.
  • (5) Only either III or IV follows.
Ans: (5)

7.Statements: 
a. No eyes are ears.
b. All ears are drums.
c. All drums are sound.

Conclusions: 
I.All eyes are sound.
II.Some drums are not eyes.
III.Some eyes are not sound.
IV.Some drums are sound.
  • (1) All follows.
  • (2) Only II and IV follows.
  • (3) Only II, III and IV follows.
  • (4) Only either I or III follows
  • (5) Only II, IV and either I or III follow.
Ans: (5)

8.Statements: 
a. Some pillows are covers.
b. No covers are sheets.
c. No sheets are beds.

Conclusions:
 I. No covers are beds.
II. Some pillows are not sheets.
III Some sheets are not pillows.
IV. Some pillows are not beds.
  • (1) Only either II or III follows.
  • (2) Only II follows.
  • (3) Only I, II and III follows.
  • (4) None follows
  • (5) None of these
Ans: (2)

9.Statements: 
a.No blacks are greens.
b.All yellows are reds.
c.Some reds are not blacks.

Conclusions: 
I.Some yellows are not blacks.
II. Some greens are not blacks.
III Some blacks are not yellows.
IV. Some greens are blacks.
  • (1) All follows.
  • (2) Only II follows.
  • (3) Only II and IV follows.
  • (4) None follows
  • (5) None of these.
Ans: (2)

Directions (10-14): Study the following information carefully to answer the questions below:

Eight friends A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circle facing the center. ‘D’ is between ‘A’ and ‘E’ only. ‘F’ is second to the left of ‘E’. ‘B’ is between ‘C’ and ‘G’ only. ‘F’ is between ‘G’ and ‘H’ only.

10.Who is fourth to the right of ‘B’?
  • (1) H
  • (2) D
  • (3) A
  • (4) F
  • (5) None of these
Ans: (5)

11.In which of the following pairs, second person is to the immediate left of the first person?
  • (1) ‘H,E’
  • (2) ‘D,A’
  • (3) ‘B,G’
  • (4) ‘B,C’
  • (5) None of these
Ans: (4)

12.Which of the following is definitely true?
  • (1) D is second to the left of H.
  • (2) A is second to the right of E.
  • (3) C is to the immediate right of B.
  • (4) E is to the immediate left of C.
  • (5) None of the above.
Ans: (2)

13.Who is the immediate left of ‘A’?
  • (1) D
  • (2) A
  • (3) F
  • (4) H
  • (5) None of these
Ans: (1)

14.Who is third to the right of ‘G’?
  • (1) E
  • (2) A
  • (3) C
  • (4) D
  • (5) None of these
Ans: (1)

15.In a certain code language ‘ROAD’ is written as ‘URDG’. How is swan written in that code?
  • (1) UXDQ
  • (2) VZCQ
  • (3) VZCP
  • (4) VZDQ
  • (5) Cannot be determined.
Ans: (4)

RBI Assistant : Reasoning Questions

Directions (1-5): In each question below are four statements followed by four conclusions I, II, III and IV. You have to take the four given statements to be true even if they seem to be at variiance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the four given statements disregarding commonly known facts. Then, decide which of the answers 1),(2),(3),(4) and (5) is the correct answer and indicate it on the answer sheet.

1. Statements: 
All stones are pearls. Some pearls are shells. Some shells are boxes. No box is container. 

Conclusions:
I.Some stones are shells.
II.No pearl is container.
III.No shell is container.
IV.Some pearls are containers.
  • 1)Only II follows
  • 2)II and III follow
  • 3)Only either II or IV follows
  • 4)Only III follows
  • 5)None follows
Ans: (3)

2.Statements: 
Some rings are chains. All chains are bangles. All 
bracelets are bangles. Some bangles are pendants.

Conclusions:
I.Some rings are bangles.
II.Some chains are pendants.
III.Some bracelets are rings.
IV.No pendant is ring.
  • 1) None follows 
  • 2) Only I follows
  • 3) II and III follow 
  • 4) Only IV follows
  • 5) None of these
Ans: (2)

3. Statements:
Some schools are colleges. Some colleges are hostels. No 
hostel is office. All offices are institutes. 

Conclusions:
I.No hostel is institute.
II.Some hostels are schools.
III.Some hostels are institutes.
IV.Some offices are colleges.
  • 1) Only I follows 
  • 2) II and III follow
  • 3) Only IV follows 
  • 4) Only either I or III follows
  • 5) None of these
Ans: (4)

4.Statements: 
Some pins are needles. Some threads are needles. All needles are nails. All nails are hammers. 

Conclusions:
I.Some pins are hammers.
II.Some threads are nails.
III.Some pins are threads.
IV.No pin is thread.
  • 1)Only I, II and either III or IV follows
  • 2)III and IV follow
  • 3)I and II follow
  • 4)All follow
  • 5)None of the above
Ans: (1)

5.Statements:
 Some chairs are rooms. No room is sofa. All sofas are tables. Some tables are desks. 

Conclusions:
I.Some sofas are desks.
II.No room is table.
III.Some chairs are tables.
IV.No desk is room.
  • 1) None follows 
  • 2) Only I follows
  • 3) Only either II or III follows 
  • 4) III and IV follow
  • 5) All follow
Ans: (1)

Directions (6-10): Each question consists of three statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. Consider the statements to be true even if they are in variance with the commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follow from the given statements using all the “three” statements together.

6.Statements: 
Some handbags are bags. 
All bags are carrybags.
No bag is a ladybag.

Conclusions: 
I. Some handbags are carrybags. 
II. Some carrybags are not ladybags.
III. Some handbags are not ladybags. 
IV. No bag is a carrybag.
  • 1) Only I and II follow 
  • 2) Only II and III follow
  • 3) Only III and IV follow 
  • 4) Only I, II, and III follow
  • 5) All of the above
Ans: (4)

7.Statements: 
All mobiles are pagers. 
All pagers are I-pods.
All I-pods are I-phones. 

Conclusions: 
I. All mobiles are I-pods. 
II. All I-phones are mobiles.
III. Some I-phones are mobiles. 
IV. Some I-pods are pagers.
  • 1) either I and III or II and III follow 
  • 2) either II and IV or III and IV follow
  • 3) either II and IV or I and II follow 
  • 4) Only I and IV follow
  • 5) None of these
Ans: (5)

8.Statements: 
No cricket is hockey.  
Some hockeies are basketballs.
Some crickets are not basketballs.

Conclusions: 
I. Some basketballs are not crickets. 
II. No cricket is basket ball.
III. Some hockies are not basketballs. 
IV. All basketballs are cricktet.
  • 1) Only I and II follow 
  • 2) Only III and IV follow
  • 3) Only II and III follow 
  • 4) Only I follows
  • 5) None of these
Ans: (4)

9.Statements: 
All ETs are TOIs. 
Some TOIs are HINDUs.
All HINDUs are ETs.

Conclusions: 
I. All TOIs are ETs. 
II. Some TOIs are ETs.
III. All HINDUs are TOIs. 
IV. All TOIs are HINDUs.
  • 1) Only I and II follow  
  • 2) Only I and III follow
  • 3) Only II and III follow  
  • 4) Only II and IV follow
  • 5) Only III and IV follow
Ans: (3)

10.Statements: 
All airlines are railways. 
Some buses are not railways.
No airline is a ship.

Conclusions: 
I. All airlines are not buses. 
II. Some ships are not railways.
III. Some buses are not airlines. 
IV. Some railways are not ships. 
  • 1) Only I and II follow 
  • 2) Only II and III follow
  • 3) Only II and IV follow 
  • 4) Only III and IV follow
  • 5) None of these
Ans: (4)

Directions (11–15) : Study the following information carefully and answer the questions given below: 
Six persons A, B, C, D, E and F are six representatives from different states viz Gujarat, Uttar Pradesh, Uttarakhand, Jammu, Bihar and Maharasthra, but not necessarily in the same order. All these wish to arrange the summit in six different months viz January, March, May, June, August and December, but not necessarily in the same order. They all have different coloured symbol. Two of them have red symbol and two have blue. Others have either green or yellow symbol.
  • A) Neither F nor B is from Jammu or from Bihar.
  • B) A has red mark but not arranging summit in August, May and December.
  • C) The person, who is representative of Uttarakhand, arranging summit in December.
  • D) E is from Gujarat but neither has green nor red mark.
  • E) Representatives from Maharashtra and Jammu have red and yellow coloured symbol respectively.
  • F) C is the representative from Uttar Pradesh and arranging a summit in March and his symbol is green.
  • G) F does not arrange summit in December.
11. Who among the following is the representative of Jammu ?
  • 1) B 
  • 2) A 
  • 3) F 
  • 4) D 
  • 5) None of these
Ans: (4)

12. Uttarakhand is represented by –
  • 1) A 
  • 2) F 
  • 3) B 
  • 4) D 
  • 5) Can't be determined
Ans: (3)

13. D's symbol is of which colour ?
  • 1) Red 
  • 2) Blue 
  • 3) Yellow 
  • 4) Can't be determined 
  • 5) None of these
Ans: (3)

14. If 'E' is arranging summit in 'June', 'A' must arrange a summit in ––
  • 1) January 
  • 2) December 
  • 3) August 
  • 4) Can't be determined 
  • 5) None of these
Ans: (1)

15. 'A' is representing which of the following state ?
  • 1) Uttar Pradesh 
  • 2) Bihar 
  • 3) Maharashtra 
  • 4) Gujarat 
  • 5) Can't be determined
Ans: (2)

Directions (16-20): Study the following information carefully to answer the given questions :

A word and number arrangement machine when given on input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.

Input : 24 print 11 engine 13 54 umbrella fellow 12 italian 5 complete.
  • Step - I : print 12 24 11 engine 13 54 umbrella fellow italian 5 complete.
  • Step -II: print 12 fellow 24 11 engine 13 54 umbrella italian 5 complete.
  • Step -III: print 12 fellow 24 complete 54 11 engine 13 umbrella italian 5.
  • Step-IV: print 12 fellow 24 complete 54 engine 13 11 umbrella italian 5.
  • Step-V: print 12 fellow 24 complete 54 engine 13 italian 11 umbrella 5. Step V is the last step of the rearrangement. As per rules followed in the above steps, find out in each of the following questions, the appropriate steps for the input given below.
Input: fire 27 hear 36 national 17 unicorn 18 31 quit owner 23 address 11 earn 32.

16. How many steps will be needed to complete the rearrangement ?
  • 1) Four 
  • 2) Five 
  • 3) Six 
  • 4) Seven 
  • 5) None of these
Ans: (3)

17. Which steps would be the following output ?
quit 18 national 27 hear 32 fire 36 17 unicorn 31 owner 23 address 11 earn.
  • 1) III 
  • 2) IV 
  • 3) V 
  • 4) II 
  • 5) None of these
Ans: (1)

18. Which of the following would be at 7th position from the right of step III ?
  • 1) 31 
  • 2) Unicorn 
  • 3) 17 
  • 4) fire 
  • 5) None of these
Ans: (2)

19. In step V if '18' is related to '11' and '27' is related to '17' in a certain way, which of the following would '36' be related in same pattern ?
  • 1) earn 
  • 2) owner 
  • 3) 23 
  • 4) 31 
  • 5) None of these
Ans: (4)

20. Which of the following step would be step IV ?
  • 1) quit 18 national 27 hear 32 fire 36 address 31 17 unicorn owner 23 11 earn.
  • 2) quit 18 national 27 hear32 fire 36 address 31 earn 23 17 unicorn owner 11.
  • 3) quit 18 national 27 fire hear 36 17 unicorn 31 owner 23 address 11 earn 32.
  • 4) quit 18 national 27 hear 32 fire 36 31 address earn 23 17 unicorn owner 11.
  • 5) None of these
Ans: (1)

Solution for (16-20):

The machine rearranges one word and one number in each step. First it rearranges words starting with a consonant in reverse alphabetical order, and then it rearranges words starting with a vowel in alphabetical order. For numbers, it first rearranges composite numbers in ascending order, then prime number in descending order.

Input : fire 27 hear 36 national 17 unicorn 18 31 quit owner 23 address 11 earn 32.
Step I : quit 18 fire 27 hear 36 national 17 unicorn 31 owner 23 address 11 earn 32.
Step II: quit 18 national 27 fire hear 36 17 unicorn 31 owner 23 address 11 earn 32.
Step III: quit 18 national 27 hear 32 fire 36 17 unicorn 31 owner 23 address 11 earn.
Step IV: quit 18 national 27 hear 32 fire 36 address 31 17 unicorn owner 23 11 earn.
Step V: quit 18 national 27 hear 32 fire 36 address 31 earn 23 17 unicorn owner 11.
Step VI: quit 18 national 27 hear 32 fire 36 address 31 earn 23 owner 17 unicorn 11.

IBPS & SBI : Reasoning Quiz

Directions (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below:
Seven kids J, K, L, M, N, O and P are playing in the garden. They are wearing clothes of different colours – black, blue, white, green, pink, yellow and brown. There are three girls out of seven. No girl is wearing either black, yellow or brown. M’s sister O is wearing pink colour while M is wearing brown colour. J is wearing blue colour while her sister K is not wearing green colour. N is wearing yellow colour and his best friend P is a boy. 

1. What colour is K wearing?
  • (1) Green
  • (2) Pink
  • (3) Brown
  • (4) Can't be determined
  • (5) None of these
Ans: (5)

2. What colour is P wearing?
  • (1) Black
  • (2) Blue
  • (3) White 
  • (4) Black or Green
  • (5) None of these
Ans: (4)

3. What colour is L wearing?
  • (1) Black
  • (2) Green
  • (3) White 
  • (4) Black or Green
  • (5) None of these
Ans: (4)

4. What colours are the sisters of J and M wearing respectively?
  • (1) Pink and Green
  • (2) Pink and Yellow
  • (3) White and Green
  • (4) White and Pink
  • (5) None of these
Ans: (5)

5. Which of the following groups represents only girls?
  • (1) KLN
  • (2) KNO
  • (3) KJO
  • (4) KLM
  • (5) None of these
Ans: (3)

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Seven knowledgeable persons are sitting around a circle and facing just oppsoite to the centre. Sudhanshu is not the neighbour of Anubhuti and is second to the right of Rameshwaram. Vivekanand is sitting between Rameshwaram and Priydarshi. Marmik is third to the left of Vivekanand and left to the Anubhuti. Trikaldarshi does not want to be neighbour of Priydarshi.

6. Who is sitting just oppsoite to Priydarshi?
  • (1) Marmik    
  • (2) Vivekanand
  • (3) Sudhanshu
  • (4) Can't be determined
  • (5) None of these
Ans: (4)

7. Trikaldarshi is the neighbour of which person?
  • (1) Marmik
  • (2) Anubhuti  
  • (3) Priydarshi
  • (4) Rameshwaram
  • (5) Vivekanand
Ans: (4)

8. Who is sitting sixth to the right of Anubhuti?
  • (1) Vivekanand
  • (2) Priydarshi
  • (3) Sudhanshu
  • (4) Rameshwaram
  • (5) None of these
Ans: (5)

9. Four of the following five are alike based upon their positions and hence form a group. Which one of that does not belong to that group?
  • (1) Anubhuti
  • (2) Vivekanand
  • (3) Rameshwaram
  • (4) Trikaldarshi
  • (5) Sudhanshu
Ans: (1)

10. Who is immediate right of Vivekanand?
  • (1) Trikaldarshi
  • (2) Sudhanshu
  • (3) Marmik
  • (4) Cannot be determined
  • (5) None of these
Ans: (5)

SBI PO Main : Reasoning Questions

Directions (1-5): A given arrangement machine , when given a particular input, rearranges it following a particular rule in each step . The following is the illustration of the input and the steps of arrangement:


Input: Ran Om Ada Pra Jit Kash Rsh

  • Step I: Pra Ada Om Rsh Kash Jit Ran
  • Step II: Rsh Om Ada Ran Jit Kash Pra
  • Step III: Rsh Kash Ada Ran Jit Om Pra
  • Step IV: Rsh Kash Jit Ran Ada Om Pra
  • Step V: Ran Jit Kash Pra Om Ada Rsh. And so on goes the machine. Study the logic and answer the questions that follow.

1. Given the following input, what would be step VI of the input?Input: Anand Roop Chaudhary Lives At Deputy Para.

  • 1) Lives Deputy Para At Roop Chaudhary Anand
  • 2) Lives Deputy At Para Chaudhary Roop Anand
  • 3) Deputy Lives Para At Chaudhary Roop Anand
  • 4) Lives Deputy Para At Chaudhary Roop Anand
  • 5) None of these

Ans: (1)


2. In which step the arrangement be same as the input?

  • 1) VII    
  • 2) VIII   
  • 3) IX    
  • 4) Can't be possible    
  • 5) None of these

Ans: (5)

In step X arrangement will be same as the input


3. Given the following 

Input : Ranjit and Sanjit aree reading very seriously

What Step will be the  following  arrangement?

Arrangement: are and reading seriously Sanjit very Ranjit

  • 1) VII   
  • 2) VI    
  • 3) VIII   
  • 4) I    
  • 5) None of these

Ans: (1)


4. If step VII of a given input be ' Ajit Madhav and Sanjit are good friends ', what is the step III of that input?

  • 1) Madhav are good and friends Sanjit Ajit
  • 2) Madhav good are Ajit friends and Sanjit
  • 3) Sanjit good are friends and Madhav Ajit
  • 4) Sanjit are good friends Madhav and Ajit
  • 5) None of these

Ans: (3)


5.If step VI of a given input be ' Ashok and Pranab are preparing for banks', what would be the input?

  • 1) preparing for banks Ashok Pranab and are
  • 2) banks preparing for Ashok Pranab and are
  • 3) for banks preparing Pranab Ashok and are
  • 4) banks for preparing Ashok Pranab and are
  • 5) None of these

Ans: (4)  


Solutions for (1-5):

Input to step I: the first word becomes Last, the econd and third words are interchanged, fourth word becomes first , fifth and sixth words areinterchanged and seventh word becomes fourth.

From Step I to Step II: Same as input to step I.

From Step II to Step III: the second and the sixth words interchange places.

From Step III to Step IV: The third and the fifth words interchange places.

These steps are repeated there after. For conveience, we plot the movement of each word in each step by the numbers assigned to them in the input, i.e.  Ran- 1, Om-2, Ada-3, Pra-4, Jit-5, Kash-6, Rsh-7.


Then We have

INPUT  : 1 2 3 4 5 6 7

Step I:  4 3 2 7 6 5 1

Step II: 7 2 3 1 5 6 4

Step III: 7 6 3 1 5 2 4

Step IV: 7 6 5 1 3 2 4

Step V: 1 5 6 4 2 3 7

Step VI: 4 6 5 7 3 2 1

Step VII: 4 2 5 7 3 6 1

Step VIII: 4 2 3 7 5 6 1

Step IX : 7 3 2 1 6 5 4

Step X: 1 2 3 4 5 6 7


Directions (6-10): A given arrangement machine, when given a particular input, rearranges it following a particular rule in each step . The following is the illustration of the input and the steps of arrangement:


Input    : 17, 19, 23, 7, 32, 26, 13

  • Step I   : 24, 26, 30, 14, 39, 33, 20
  • Step II  : 196, 256, 400, 16, 841, 529, 100
  • Step III : 55, 61, 73, 25, 100, 82, 43
  • Step IV : 289, 361, 529, 49, 1024, 676, 169
  • Step V  : 256, 324, 484, 36, 961, 625, 144
  • Step VI : 26, 28, 32, 16, 41, 35, 22. Step VI is the last step.

6. The third Step of a given input is

52, 58, 70, 19, 103, 85, 49

What will be Step IV of the input?

  • 1) 289, 361, 529, 25, 1027, 784, 196.
  • 2) 256, 324, 484, 25, 1089, 729, 225.
  • 3) 256, 324, 529, 25, 1027, 784, 196
  • 4) 289, 361, 529, 25, 1027, 784, 196
  • 5) None of these

Ans: (2)


7. What would be Step III for the following input?

11, 12, 16, 21, 31, 24, 18.

  • 1) 36, 39, 51, 65, 95, 74, 56.
  • 2) 36, 39, 51, 66, 96, 75, 57.
  • 3) 37, 40, 52, 67, 97, 76, 58.
  • 4) 38, 41, 53, 69, 98, 77, 59.
  • 5) None of these

Ans: (3) 


8. Step IV of a given input is

25, 81, 100, 324, 441, 729, 256.

What will be the input?

  • 1) 6, 10, 12, 19, 22, 28, 17.
  • 2) 5, 9, 11, 18, 21, 27, 16.
  • 3) 4, 8, 10, 17, 20, 26, 15.
  • 4) 7, 11, 13, 20, 23, 29, 18.
  • 5) None of these

Ans: (5)


9. In How Many steps would the following  arrangement yielded by the given input?

input: 6, 10, 12, 19, 22, 28, 17.

Arrangement: 22, 34, 40, 61, 70, 88, 55

  • 1) 2      
  • 2) 5     
  • 3) 4      
  • 4) 3      
  • 5) None of these

Ans: (4)


10. Step IV of a given input is

25, 81, 100, 324, 441, 729, 256.

What will be the input?

  • 1) 6, 10, 12, 19, 22, 28, 17.
  • 2) 5, 9, 11, 18, 21, 278, 16.
  • 3) 7, 11, 13, 20, 23, 29, 18.
  • 4) 4, 8, 10, 17, 20, 26, 15.
  • 5) None of these

Ans: (5)


Solutions for (6-10): 

Here the rule followed is:

Step I: Add 7 to each number of the input.

Step II: Substract 10 from each number of the input and square it.

Step III:Multiply each number of the INPUT by 3 and add 4 to it.

Step IV: Square each number of the INPUT.

Step V: Substract each number of thge input and square it.

Step Vi: Add 9 to each number of the input


Directions (11-15): Read the following information carefully and then answer the questions given below:

  • (1) A labrador , an Alsatian, a terrier and greyhound win the top four prizes in a dog race. Their owenrs are A, B, C and D , not necessarily in that order. their dog's name are P, Q, R and S, not necessarily in that order.
  • (2) C's dog neither wins first nor second prize.
  • (3) the terrier wins the first prize.
  • (4) S wins second prize.
  • (5) the Labrador is P.
  • (6) B's Dog, the grayhound, wins fourth prize.
  • (7) D's dog is Q.
11. The first prize is won by
  • 1) A's dog    
  • 2) D's dog     
  • 3) S       
  • 4) P       
  • 5) R
Ans: (2) 

Once statement (6) idetifies the fourth prize winner and you determine that C's dog therefore wins third prize, it follows that since S wins third prize, it follows that since S wins second prize, D's Q wins the first prize.


12. C's dog
  • 1) is the terrier    
  • 2) is the Alsatian       
  • 3) is the Labrador     
  • 4) wins the second prize     
  • 5) is Q
Ans: (3)

follow the reasoning process in answer


13. R ?
  • 1) is owned by B      
  • 2) is owned by A      
  • 3) is an Alstian      
  • 4) is a  terrier            
  • 5) wins third prize
Ans: (1)

using the information we can compile the following chart;

     PRIZE    BREED      OWNER    NAME
      1         Terrier          D          Q
      2         Alsatian         A          S
      3         Labrador        C          P
      4         Greyhound     B          R


14.In which of the following statements are the dogs correctly  listed in  the ascending order of their prizes?
I. A's Dog, the Labrador
II. P, C's dog, the Alsatian
III. R, the Labrador, A's dog
  • 1) I only    
  • 2)  II only     
  • 3) III only     
  • 4) II and III only     
  • 5) I and II only
Ans: (1)

15. on the basis of statements (1), (3), (4), (5) and (6) only , which of the following may be deduced?
I. S is the boxer
II. The greyyard is Qor R.
III. P wins third prize.
  • 1) I only     
  • 2) II only      
  • 3) III only     
  • 4) I, II and III only      
  • 5)Data insufficient
Ans: (4)

Directions (16-20): In these questions symbols @, $, #, &, % are used with different meanings as follows.
  • P @ Q  means P is smaller than Q
  • P # Q   means P is either Smaller than or equal to Q
  • P $ Q   means P is greater than Q
  • P % Q  means P is either greater than or equal to Q
  • P & Q  means P is neither greater than nor smaller than Q
In each of the following questions assuming the given statements to be true, find out which of the two conclusions I and II given below them is /are definitely true.

Give answer (1) if only conclusion I is true.
Give answer (2) if only conclusion II is true.
Give answer (3) if either conclusion I or II is true.
Give answer (4) if neither conclusion I nor II is true.
Give answer (5) if both conclusions I and II is true

16 statements: H # Q,   Q @ F,  L $ F
Conclusions: 
I. L $ H
II. H # F

Ans: (1)

17 statements: J $ T,   T @ V,  V # M
Conclusions: 
I. T # M
II. J % M

Ans: (4)

18. statements: U # D,   D @ R,  R % T
Conclusions: 
I. U @ R
II. T $ D

Ans: (1)

19. statements: M & L,   L $ K,  K @ R
Conclusions: 
I. M & R
II. M @ R

Ans: (4)

20. statements: J @ N,   N % W,  W $ V
Conclusions: 
I. J % V
II. J @ W

Ans: (4)


21. In a certain code language , ils ne paar means ' I will cry', bal fhi tan means 'she is married' and pi le prop means 'we are happy'. How will one say 'she is happy'in this language?
  • 1) pit fhi tan    
  • 2) ils prop le    
  • 3) bal fhi prop    
  • 4) paar bal ils    
  • 5) tan le ils
Ans: (5)

22 If MUMBAI is assigned a value of 5, COCHIN a value of 7 and CHENNAI a value of 9, then what would be the value of CALCUTTA?
  • 1) 11        
  • 2) 8      
  • 3) 9      
  • 4) 12       
  • 5) 7
Ans: (3)

23. Among A, B, C, D and E. each having a different weight, D is not lighter than B and E is not heavier than A. C is not the heaviest. Who among them is the lightest ?
  • (1) D     
  • (2) B     
  • (3) E   
  • (4) Data inadequate    
  • (5) None of these
Ans: (4)

24.Each consonant in the word BISCU1T is replaced by the next letter in the English aiphabet and each vowel is replaced by the previous letter in the English aiphabet and the letters so obtained are rearranged in alphabetical order, which of the following will be the third from the left end after the rearrangement?
  • (1)C 
  • (2)D   
  • (3) H   
  • (4) T  
  • (5) None of these
Ans: (3)

25. In a row of forty children. Q is fourteenth from the left end and there are sixteen children between Q and M. What is M's Position from the right end of the row ?
  • (1) 11th       
  • (2) 1Oth        
  • (3) 30th     
  • (4) Data inadequate     
  • (5) None of these
Ans: (2)

SBI PO : Reasoning Questions

Directions (1-5): In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions. Mark answer
  • 1) If only conclusion I follows.
  • 2) If only conclusion II follows.
  • 3) If either conclusion I or II follows.
  • 4) If neither conclusion I nor II follows.
  • 5) If both conclusions I and II follows.
1.Statements:P ≤ Q > R = M > K > S
Conclusions:I.Q > K
     II.R < P

Ans: (1)   
Q > R = M > K
Þ Q > R > K
Þ Q > K is true

2.Statements:D = R,  R ≥ M,  M < Q
Conclusions:I.M = D
     II.D > M

Ans: (3)  
D = R ³ M
Þ D ³ M

3.Statements:C ≥ A,  B ≤ A,  B > M
Conclusions:I.B < C
     II.C = B

Ans: (3)  
C ³ A and A ³ B
C ³ B

4.Statements:A ≥ C = B,  K > D > S < P = B
Conclusions:I.A = B
     II.A > B

Ans: (3)  
A ³ C = B
Þ A ³ B

5.Statements:A > P,  Z > A,  N ≥ Z,  L ≥N
Conclusions:I.P = L
     II.P < L

Ans: (2)   
L ³ N,  N ³ Z,  Z > A
L ³ Z > A
Þ L > A,  A > P (given)
So, L > P
or, P < L

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below.

A word arrangement machine, when given a particular input rearranges it following a particular rule. The following is the illustration of the input and the steps of arrangement:

Input:name 37 11 is his 42 Khan 28
  • Step I:is name 37 11 his 42 Khan 28
  • Step II:is 42 name 37 11 his Khan 27
  • Step III:is 42 his name 37 11 Khan 28 
  • Step IV:is 42 his 37 name 11 Khan 28
  • Step V: is 42 his 37 Khan name 11 28
  • Step VI:is 42 his 37 Khan 28 name 11. VIth step is the last step.
6.If the following step is the II step, of an input. What will be fourth step?
Step II : is 86 falling 47 53 rain 22 still
  • 1) is 86 rain 53 falling 47 22 still 
  • 2) is 86 rain 53 still 47 falling 22
  • 3) is 86 rain falling 47 53 22 still 
  • 4) is 86 rain 53 still 47 22 falling
  • 5) None of these
Ans: (1) 
Step II. is 86 falling 47 53 rain 22 still
Step III. is 86 rain falling 47 53 22 still
Step IV. is 86 rain 53 falling 47 22 still

7.Following is an input step, which will be the last step?
Input : 11 sky is 7 84 no 33 limit 27 for me.
  • 1) is 84 no 33 me 27 for 11 sky 7 limit 
  • 2) is 84 me 33 no 27 for 11 sky 7 limit
  • 3) is 84 me 33 no 27 sky 11 for 7 limit 
  • 4) is 84 no 33 sky 27 no 11 for 7 limit
  • 5) None of these
Ans: (2)

8.Input : to 36 clear 28 11 the pre 15 exam.
Which of the following will be IV step?
  • 1) to 36 pre 28 clear 11 the 15 exam 
  • 2) to 36 the 28 clear pre 11 15 exam
  • 3) to 36 pre 28 the 15 clear 11 exam 
  • 4) to 36 pre 28 the clear 11 15 exam
  • 5) None of these
Ans: (3)   
Step I. to 36 pre clear 28 11 the 15 exam
Step II. to 36 pre 28 clear 11 the 15 exam
Step III. to 36 pre 28 the clear 11 15 exam
Step IV. to 36 pre 28 the 15 clear 11 exam

9.Which step will be the last but one step for the following input.
Input : 84 cat 62 runs 11 very 46 slowly.
  • 1) V 
  • 2) IV 
  • 3) VI 
  • 4) VII 
  • 5) None of these
Ans: (2)  
Input : 84 cat 62 runs 11 very 46 slowly
Step I. cat 84 62 runs 11 very 46 slowly
Step II. cat 84 runs 62 11 very 46 slowly
Step III. cat 84 runs 62 very 11 46 slowly
Step IV. cat 84 runs 62 very 46 11 slowly
Step V. cat 84 runs 62 very 46 slowly 11

10.Which of these words/number would be fourth from left side in step IV for the above input?
  • 1) runs 
  • 2) 11 
  • 3) 62 
  • 4) very 
  • 5) None of these
Ans: (3)

Directions (11-13): Study the following information and answer the questions given below:
  • P @ Q means ‘Q is the father of P’.
  • P # Q means ‘P is the mother of Q’.
  • P + Q means ‘P is the sister of Q’.
  • P – Q means ‘Q is the daughter of P’.
  • P $ Q means ‘P is the wife of Q’.
11.Which of the following means that S is the daughter-in-law of the wife of the father of N?
  • 1) S $ M @ N – R 
  • 2) R $ M – N # S 
  • 3) S $ N # M – R
  • 4) R $ N – M $ S 
  • 5) None of these
Ans: (5)

12.If C $ B – N $ W – T + S; N + M then which of the following is true?
  • 1) M is the uncle of T. 
  • 2) C is the grandmother of S. 
  • 3) N is the daughter-in-law of C.
  • 4) S is the nephew of M. 
  • 5) More than one of the above is true.
Ans: (2)

13.If S + O; C – E; S $ L; C $ O; M @ L then how is E’s father related to M’s father?
  • 1) Husband 
  • 2) Brother 
  • 3) Father
  • 4) Brother-in-law 
  • 5) None of these
Ans: (4)

14.In a certain code language PROFESSOR is written as TRHQGUUTQ, in the same language how the word CONDITION will be written in that code among the following?
  • 1) QEFPKVKPQ
  • 2) QEFPKKVPQ 
  • 3) QFEPKKVPQ
  • 4) QEFKPKVPQ 
  • 5) None of these
Ans: (2)

15.Nitin starts walking in west direction and after walking 35 metres he moves towards north direction and walks 12 metres then moves in south-east direction (towards the starting point) and walks 20 metres and stops. How far he is from the starting point?
  • 1) 33 metre 
  • 2) 37 metre 
  • 3) 17 metre
  • 4) 27 metre 
  • 5) 47 metre
Ans: (3)